Kako bezbedno ažurirati WordPress i pluginove

WordPress neprekidno nadograđuje i ažurira svoj sistem i na taj način zatvara sigurnosne propuste ili menja i dodaje nove funkcionalnosti. Ovo se odnosi i na dodatke i teme nezavisnih autora. Sigurnosni nedostaci mogu da dovedu do zloupotrebe vašeg sajta, preko koga mogu da se šire virusi, spamovi i sl. pri čemu vi niste ni svesni šta se sve dešava ispod haube.

U 90% slučajeva ako sami ažurirate WordPress instalaciju ili pluginove nećete imati problema međutim onih 10% može da bude pakao i može da se desi u bilo kom trenutku.

Dodatni savet je da uvek napravite rezervnu kopiju sajta (backup) pre nego što pokrenete ažuriranje, a u daljem tekstu ćete saznati sve o tome.

Kreiranje rezervne kopije sajta

Najlakši način da napravite rezervnu kopiju sajta je da iskoristite plugin “All-in-One WP Migration“. Za neke napredne opcije neophodno je kupiti licencu ali za osnovnu funcionalnost koja nam je potrebna za kreiranje rezervnih kopija je besplatan. Za druge opcije, pročitajte zvaničnu stranicu podrške na temu “WordPress Backups”.

Ažuriranje WordPress instalacije

Proces nadogradnje će uticati na sve fajlove i foldere uključene u glavnu instalaciju WordPress-a. Ovo uključuje sve osnovne datoteke koje se koriste za pokretanje WordPress-a. Ako ste izvršili bilo kakve izmene na tim datotekama, vaše promene će biti izgubljene.

Postoje dva načina za ažuriranje – najlakši je ažuriranje jednim klikom, koje će raditi za većinu ljudi. Ako ne funkcioniše, ili jednostavno više volite da budete praktičniji, možete da pratite proces ručnog ažuriranja.

Zbog jednostavnosti ovde ćemo obraditi temu ažuriranja jednim klikom, a ovo su koraci koje treba da ispratite kako:

  1. Napravite “bekap”pomoću opcije “All-in-One WP Migration > Export” i sačuvajte fajl na računar
  2. Idite na ekran za ažuriranje “Dashboard > Update” i kliknite na dugme “Update Now”
  3. Sačekajte da se završi ažuriranje, ukoliko ekran postane prazan ili se ne dešava ništa duže vreme sačekajte do 5 minuta pre nego što osvežite stranicu (nekada može da potraje)
  4. Ako je ažuriranje WordPress-a prošlo bez problema nastavite sa ažuriranjem pluginova
  5. U slučaju da ažuriranje nije uspelo ili da je sajt “polomljen” potrebno je ponovo instalirati wordpress i plugin za bekap pa pomo’u njega vratiti sajt na prethodno stanje

Zaključak

Ažuriranje WordPress-a je neophodno i nije toliko komplikovano, međutim potrebno je uraditi neophodne korake da bi se izbegli problemi. Međutim u slučaju da kada nastanu problemi potrebno je određeno tehničko znanje kako bi se oni rešili.

U slučaju da niste u mogućnosti da sami redovno radite ovu akciju (npr. želite da se foksirate na vođenje poslovanja ili sadržaj sajta) mi smo tu da vam pomognemo. Ovde možete saznati šta sadrži i koliko košta usluga “WordPress Tehničkog Održavanja” koju nudimo.